вівторок, червня 15, 2010

VIDEO ART OPEN AIR. Програма показу


Роботи українських відео-артистів, зібрані
фондом розвитку сучасного мистецтва "Ейдос" 
та берлінським куратором та художником 
Адамом Нанкервісом спеціально 
для "Літнього кінотеатру"







1. МЕТАМОРФОЗИ   Олена Кузнєцова

2. КРИСТАЛІЗАЦІЯ ПРОСТОРУ   Анна Надуда
Автор проекту «Кристалографія”, яка отримала класичну академічну освіту,  вчиться у „сліпої” природи. Захоплена грою у пошук взаємозв’язків, Анна спостерігає преплетення гілля, тріщини кори, гірські розщелини, які породжують нову геометрію, яка сповнена непередбачуваної життєвої сили – розуму Природи...

3. 07.02.2010   Маша Куліковська
Істина – правильне, адекватне відображення предметів і явищ, дійсності, яку сприймає суб’єкт, буття того сущого, яке називається „істинним” являється відвертістю буття.

4. ПІДЗЕМНЕ ЗОО   Вадим Ільков, Оксана Прищепа
(Для проекту „Цинамон” Юрія Андруховича і „Карбідо”)
Підземне місто бачить сни. Воно тремтить і дихає напружено. А в нім - мільйони створінь шарудять і тріскотять, створюючи безкінечне емоційне мереживо, яке носить в собі кожен з нас.



5. EXIT   Надійка Перевізник
Робота знята в Берліні випадково. Цей доволі великий сад-лабіринт знаходиться недалеко Бранденбурзьких воріт і є пам'ятником архітектури. Як звичайний турист, я гуляла з камерою, а коли потрапила туди і заблудилась, природньо, що на хвилину стало страшно і я почала шукати вихід. Знайшла, повернулась і зняла. Вже потім зрозуміла, що відео алегорично описує також мій емоційний стан намагання  зорієнтуватись в Берліні - культурній столиці Європи. Зорієнтуватись у величезній кількості арт інституцій та подій.
думаю, кожен з нас хоч раз відчував схоже і не тільки в Берліні і не тільки з арт подіями :)

6. ХОР ГЛУХОНІМИХ   Оксана Чепелик
Відео реалізоване на основі однойменного перформенсу Оксани Чепелик, представленого в Києві в Культурному Центрі глухонімих у 1998 році, що досліджував межі фізичної витривалості соціального тіла Автор зацікавлений у мистецькій позиції, відкритій для співпереживання усіх складнощів світу, сфокусованих на культурних трансформаціях та комунікації.

7. Я ЛЮБЛЮ ТЕБЯ   Олексій Салманов

8. ЗАТЕМНЕННЯ-КИТАЙ   Олексій Салманов
„Побутовий глобалізм. Графічна лаконічність і тональна виразність чорно-білої фотографії. Просторові та часові можливості фотосерії. Безпристрасність документального та образний контрапункт постановчого”. Олександр Соловйов

9. ЖЕРТВОПРИНОШЕННЯ   Олег Грищенко
„Душа” – це проект-притча. Це розповідь про неосяжне на прикладі щоденних простих речей. Проект-діалог між формою та змістом.
Незалежною частиною проекту душа є «Жертвоприношення». Жертвоприношення як життєва необхідність, Жертвоприношення як самопожертва, Жертвоприношення як данина, Жертвоприношення як очищення, Жертвоприношення як формальність. Це відео апелює до цих понять.

10. НЕВИДИМІ ТОЧКИ ШЛЯХУ   Юрій Кручак, Юлія   Костерєва
Відео показує сліпу жінку з тривимірним планом, що розташований перед нею на столі. Вона використовує дотик, щоб краще збагнути місце. Вона «мандрує», за допомогою пальців, запам’ятовуючи, читаючи логіку, і намагаючись звести це докупи. Відео поміщає жінку у позицію власті, наводячи на думку, що її здатність відчувати місце у такому близькому, людському масштабі, дає їй владу розуміння і змогу краще осягти світ навколо неї.

11. ЧАШКА   «Тотем»
Поштовхом для створення проекту стали роздуми над природою «вєщизму» – власне, того явища, яке неодноразово описувався і психологами, і літераторами, і, фактично, призвело до створення вельми цікавого музею в Одесі.
У проекті «Річ в собі» експонати Одеського музею особистих колекцій ім. О.В.Блещунова стали тією точкою відліку, тією системою координат, що породжує зв'язки між предметами музейної колекції і особистими епізодами нашого життя, стає частиною нашої свідомості і творчого досвіду.

12. ЗАМІСТЬ ЕКСКУРСІЇ   SOSка
У травні 2009 року у Харківському художньому музеї був представлений кураторський проект відомої харківської групи SOSка. Метою проекту, що обєднав провідних молодих художників Східної Європи, було дослідження взаємозвязків між актуальним і традиційним мистецтвом. Наступного дня після відкриття виставку було закрито одноосібним рішенням дирекції музею. Відео демонструє специфічний погляд директорки музею Валентини Мизгіної на сучасне мистецтво...

13. ВПРАВИ   Люсія Німцова
«Вправи», відео-робота словакської художниці Люсії Німцовой, демонструється в залі сільських пейзажів Сергія Васильківського у рамках проекту „Нова історія” кураторської групи SOSка.
Німцова «пожвавлює людей літнього віку в певне видовище, участь в якому є своєрідним каталізатором пам'яті тіла, коментуючи свою роботу: «я закликаю їх пожвавитися знову, оскільки впевнена, що вони нам можуть багато всього розповісти, навіть якщо вони і вважають наше покоління загубленим».

14. ГОЛИЙ   Тарас Голубков, Оксана Трипольска
Відео є відзеркаленням оточуючого світу - того, чого ми торкаємось і що наповнює і змінює наше життя. Безліч речей зникають, залишаючи по собі тільки справжні почуття, справжні думки і вчинки!
Таке дійсно можливе?

15. МАЛЮВАТИ ВАЖКО   Олександра Галкіна
Відео Алєксандри Галкіной «Drawing is hard» як вступна частина проекту перетворює вхідний хол на інсталяцію і представляє звичайно відсутнє в спокійних музейних буднях. А саме – різкий механічний шум. Важкий форсований звук фломастера, що є аудіо-доріжкою роботи маніфестує ситуацію зіткнення живого художнього процесу і музейної консервації його результатів.

16. COFFEE MACHINES   Міша Завальний
Кавоварка займає центральне місце у нашій офортній майстерні. Власне, у будь-якій графічній майстерні, кавоварка, разом із графічним станком - предмет №1, і є певним інтелектуальним інструментом.

17. «НЕСУМІСНА СУМІСНІСТЬ» у Харківському літературному музеї
 Куратори проекту: Марина Конєва,   Катерина Марюшкіна
Відео з проект «Несумісна сумісність», який став яскравою подією в культурному житті Харкова. Родзинкою проекту стала його синтетичність, насиченість програми. Візуальне мистецтво ХХ і ХХІ сторіч, літературні вечори, мистецтвознавча лекція та творча зустріч. Всі ці події були спрямовані на різнобічне висвітлення ідеї проектів — близькість по духу українського мистецтва ХХ і ХХІ сторіч, а також на приваблювання більш широкої аудиторії до проекту та до колекції музею 

18. ПРОМО-ВІДЕО МІЖНАРОДНОГО КУРАТОРСЬКОГО КОНКУРСУ    «МИСТЕЦТВО А ПРІОРІ: АКТУАЛЬНІ ІСТОРІЇ»   Міша Завальний. Фонд розвитку сучасного мистецтва „Ейдос”
Головною ідєю конкурсу „Мистецтво a priory” ініціованого фондом „Ейдос”  є сприяння переосмисленню історії українського мистецтва, зближенню актуальних художніх практик та традиційного мистецтва, «оживити» традиційні музеї, відкрити сучасне актуальне мистецтво для широкої аудиторії, а також сприяти переосмисленню спадщини старих майстрів, побаченої очима сучасних художників. В результаті, у період з травня по жовтень 2009 року під егідою конкурсу було реалізовано 8 проектів-фіналістів у музеях різних міст України.


Фонд розвитку сучасного мистецтва "Ейдос" - eidosfund.org 
Адам Нанкервіс - museumman.org

Немає коментарів:

Дописати коментар